Comunicat de presă

Vă informăm că Asociația Alianța Franceză din Suceava (AAFS) a luat ființă și că a fost înregistrată  la grefa Judecătoriei Suceava (Încheierea nr.33 din data de 18 decembrie 2018 și Certificatul de înscriere din data de 28 decembrie 2018). Asociația este neguvernamentală, non profit, cu caracter nelucrativ, autonom și apolitic, cu durată nelimitată.

Membrii fondatori ai AAFS sunt: Consiliul Județean Suceava, Consiliul Local Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Suceava, Biblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera” Suceava, Teatrul municipal ”M. Vișniec” Suceava, Casa Corpului Didactic Suceava, Asociația Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava, Filiala Nord - Est a Ordinului Arhitecților din România și Uniunea Arhitecților din România.

AAFS dorește să implementeze proiecte pentru comunitatea locală și invită persoanele fizice sau juridice interesate să i se alăture în calitate de membru.

Persoana de contact a AAFS este prof. gr. I Tamara Sabin.

Tel.: 040723678083   E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Comunicat de presă 30 mai 2018

Miercuri, 30.05.2018, ora 18, Biroul Francez va fi gazda unui eveniment deosebit intitulat ”Chanter, c’est de l’émotion partagée”.

Elevii Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu, coordonați de doamna prof. Buraciuc Iulia vor oferi publicului francofil iubitor de muzică momente muzicale în interpretare corală și instrumentală. Corul de copii ”Poco crescendo” și corul mixt ”Vivat Musica”, recent întors din Polonia și premiat pentru prestația sa, ne vor oferi posibilitatea de a înțelege de ce R.Wagner considera că ”muzica este un cadou al vieții” și că ”ea începe acolo unde se oprește puterea cuvintelor”. Elevii Ștefan Constandache, clasa a VII-a și Alexandru Raicu-Andreica, clasa a IX-a, prof. îndr. Daniel Dragomirescu, laureați ai concursului de specialitate, ne vor completa programul cu piese cântate la chitară.

Vă invităm să savurați ceea ce au  pregătit cu profesionalism și dăruire acești elevi pentru dumneavoastră.

Intrarea este liberă.

Comunicat de presă 25 aprilie 2018

Biroul francez vă invită la o seară specială, miercuri, 25 aprilie 2018, ora 18, dedicată francofililor suceveni, animată de Margot Berthelin, lector de franceză la Biroul Francez și Maxime Bioteau, lector stagiar la Colegiul Național Petru Rareș.

Sub genericul ”Jeux de société”, publicul va gusta atmosfera ludică actuală a cafenelelor sau barurilor franceze, jocurile propuse sucevenilor fiind acum la modă în Franța.

Vor fi jocuri de rol sau de platou, 7 jocuri diferite, destinate participanților de orice vârstă și care presupun echipe de 2 sau 6-8 jucători.

Scopul serii este de a se distra în franceză.

Intrarea este liberă.

Comunicat de presă 4 aprilie 2018

Miercuri, 4 aprilie 2018, elevii Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței, coordonați de doamna profesoară Monica-Georgeta Colban vor participa la activitatea desfășurată la Biroul Francez, începând cu orele 17.

Sub genericul „Traditions françaises: poisson d’avril”, Margot Berthelin, lector al Biroului Francez, va introduce elevii în universul tradițiilor franceze de început de aprilie și va organiza o activitate practică pe tema aceasta. Va urma un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței, program intitulat ,,On chante, on danse, on aime le français!”.

Publicul este invitat să fie alături de acești copii inimoși și talentați, pasionați de limba franceză și implicați în numeroase concursuri sau activități școlare și extrașcolare.

Intrarea este liberă.

Comunicat de presă 28 martie 2018

Miercuri, 28.03.2018, Biroul Francez va găzdui un spectacol amplu dedicat francofonilor suceveni.

La ora 17, sub genericul ”La francophonie aux yeux des ados”, elevii Colegiului Tehnic «Alexandru Ioan Cuza», Suceava, Colegiului «Vasile Lovinescu», Fălticeni și Colegiului Național de Informatică «Spiru Haret», Suceava se vor reuni pentru a aduce un omagiu limbii franceze și Francofoniei. Tinerii, coordonati de profesorii Mirabela Cobzariu, Corina Baida, Mihaela Șerban, Loredana Gaspar, Oana Fodor, Mihaela Pinzariu și Aura Mihoc vor cânta, recita și interpreta scenete pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei.

La ora 18, sub genericul ”Ma francophonie à moi”, studenții suceveni, coordonați de lectorul univ. dr. Corina Iftimia, își vor ilustra francofonia prin recitări din poeți clasici precum Baudelaire sau Rimbaud, dar și moderni, vor interpreta melodii îndrăgite și două scene din ”Théâtre sans animaux” de Jean-Michel Ribes. Semnalăm că echipa de studenți e foarte cosmopolită, fiind formată din francezi, italieni, urcainieni, moldoveni și români, spectacolul lor este deja o traditie care marchează anual săptămâna Francofoniei.

Vă invităm să savurați aceste momente pregătite cu profesionalism pentru dumneavoastră.

Intrarea este liberă.

Comunicat de presă 7 martie 2018

Miercuri, 7 martie 2018, ora 18.00, Biroul Francez în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară (CRU) Suceava organizează concursul ”Une personnalité francophone de nos jours”/”O personalitate francofonă a zilelor noastre” în cadrul căruia participanții sunt invitați să prezinte o personalitate francofonă remarcabilă într-un anumit domeniu de activitate și care poate constitui un exemplu de urmat pentru tinerii din zilele noastre. Tematica aleasă a mobilizat un mare număr de elevi astfel încât 34 de concurenți din 6 școli din județul Suceava își vor prezenta, individual sau în echipă, personalitatea francofonă preferată. Juriul concursului va fi format din lector univ. dr. Mariana Șovea, responsabila CRU din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, profesor gr. I Irina Daniela Melisch, președinta ARPF filiala Suceava și Margot Berthelin, lector francez la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării/Biroul Francez. Toți elevii vor primi diplôme de participare și dulciuri, iar câștigătorii premii în cărți oferite de CRU. Activitatea face parte din proiectul ”Francofonia în comunitate” inițiat de Biroul Francez și Centrul de Reușită Universitară Suceava, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei și își propune să încurajeze învățarea limbii franceze dar și promovarea francofoniei în comunitatea suceveană.

Comunicat de presă 21 februarie 2018

Biroul Francez anunță activitatea de miercuri, 21 februarie a.c., ora 18:00 dedicată francofonilor și francofililor suceveni.

Invitații sunt membrii Cvartetului Royal, Ciprian Constandache, Angelica Banea, Letiția Costache, Andreea Petruneac, care revin la Biroul Francez propunându-ne, de această dată, să dansăm vals, tangou sau rumba pe muzică de P. I. Ceaikovski, D. Sostakovici, A. Piazzolla, I. Albeniz, G. Bregovic etc.

Vă așteptăm la ”După-amiezile francofone”, la întâlnirea cu muzica de calitate, cu talentul, pasiunea si dăruirea acestui grup de profesioniști admirați și apreciați de comunitate!

Intrarea este liberă.

Comunicat de presă 14 februarie 2018

Biroul Francez anunță reînceperea activităților săptămânale dedicate francofonilor și francofililor suceveni, miercuri, 14 februarie a.c., ora 18:00.

Programul evenimentelor debutează cu activitatea Școlii Gimnaziale Nr.3, Saint Valentin, și va continua pe parcursul întregului semestru cu dezbateri, conferințe, audiții de muzică franceză, concursuri, momente artistice etc. Nu vor lipsi acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, Zilei Europei, dar și activități prilejuite de desfășurarea Adunării Internaționale a coordonatorilor concursului Mathématiques sans frontières 2018.

Ne bucurăm și în această perioadă de prezența lectorului de limbă franceză Margot Berthelin care va anima activitățile.

Și în acest an, evenimentele organizate în cadrul Biroului Francez se realizează cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, al Centrului de Reușită Universitară, sub coordonarea prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, lect. univ. dr. Mariana Șovea și a prof. gr. I Tamara Sabin, președinta Asociației Seniorilor Bucovineni, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Miercuri, 14 februarie a.c., ora 18:00, Școala Gimnazială Nr.3 ne propune un program artistic variat, cântece, dansuri, recitări, scenete dedicate Sfântului Valentin, vindecător al celor bolnavi dar și sfânt al iubirii creștine și al familiei.

Vă așteptăm la ”După-amiezile francofone”, proiect dedicat comunității sucevene!

Intrarea este liberă.

Comunicat de presă 20 decembrie 2017

Biroul Francez vă invită miercuri, 20 dec., începând cu ora 18, la activitatea Marché de Noël, ediția a III-a. Elevii Colegiului Național de Informatică Spiru Haret, clasa a III-a C de la Școala Gimnazială Nr. 1, Suceava, elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, cei ai Colegiului Tehnic «Al. I. Cuza», coordonați de prof. dr. Aura Mihoc, prof. Anca Căldăruș, pr. prof. dr. Cristian Mihoc, prof. Mihaela Șerban, prof. Loredana Gașpar, prof. Nastia Ungurean, prof. Bianca Gvinda vor organiza un Târg de Crăciun în scop caritabil. Ei vor oferi invitaților recitaluri de colinde în limba franceză, o expoziție de obiecte confecționate manual, create în spiritul sărbătorilor de iarnă, felicitări, globuri, îngerași în tehnica quilling-ului, ornamente din materiale reciclabile (hârtie, lemn, material plastic) precum și produse de patiserie. Activitatea are o importantă componentă socială, adresându-se copiilor din medii defavorizate pentru a le facilita accesul la activități culturale.

Târgul de Crăciun va fi cu vânzare, iar obiectele confecționate de elevii școlilor menționate vor putea fi cumpărate. Banii obținuți din vânzarea acestora vor fi donați în scop caritabil copiilor Centrului de Zi Sf. Vineri, Suceava.

Intrarea e liberă.

Vă așteptăm cu drag, în spiritul Crăciunului!

Comunicat de presă 13 decembrie 2017

Miercuri, 13 dec., ora 17, va continua cursul DELF susținut de lector Margot Berthelin. Începând cu ora 18, Biroul Francez vă invită la o nouă vizionare de film.

Acțiunea filmului Belle et Sébastien (2013) se desfăşoară în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în Alpii francezi. Viața liniștită a locuitorilor, ritmul transhumanței sunt întrerupte de momentul aparației lui Belle, un câine alb, măreț, a cărui prezență în viața lui Sebastien, pe de o parte, și în viața oierilor și a sătenilor, pe de alta, va naște, cu siguranță, multe întrebări în sufletul copiilor, dar și al adulților..

Belle et Sébastien este o poveste emoționantă, care ilustrează minunatele peisaje cu zăpadă imaculată ale Alpilor. Pe scurt, o poveste de iarnă, cu întâmplări deosebite, care reflectă conexiunea om-natură, dar mai ales, inocenta întâlnire copil-natură.

Vă așteptăm cu drag! Intrarea este liberă!

Pagina 1 din 2

Copyright © Consiliul Județean Suceava - Toate drepturile rezervate

Acest site respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679.